Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Herendi Porcelánmanufaktúra: a kivételes hagyományok újjáéledése

Az otthonok dísze, a Herendi porcelán olyan kincs, mely méltán büszkélkedhet történelmi hagyományaival és kivételes minőségével. Ha a hazai porcelángyárakat rangsorolni kellene - bár ki merne ilyesmibe belevágni -, a Herendi mindig az első helyen tündökölt, és ez a mai napig így van.

Annak ellenére, hogy termékeink között viszonylag kevés a Herendi étkészlet vagy figura található, mégis fontosnak érezzük megosztani ezen mesterművek történetét és jelentőségét.

A Herendi Porcelánmanufaktúrát 1826-ban alapította Stingl Vince. Az alapítását követő évtizedekben a gyár fokozatosan fejlődött, ám igazi felvirágzása 1839-ben kezdődött, amikor az addigi anyagi nehézségek miatt a gyárat 1839-ben a tőkeerős Fischer Mór vette meg, s attól kezdve csak porcelán készült Herenden. A Herendi Porcelánmanufaktúra többek között elnyerte a császári és a királyi udvari szállító címet, előre vetítve a nemzetközi sikereket is. A magyar arisztokrácia szinte kizárólag Herenden rendelte meg hiányos porcelánkészleteinek kiegészítését, s e pótlások révén a Manufaktúra számtalan olyan régi motívumot alkalmaz ma is, amelyet mások rég elfeledtek.
 

Herend

Királyok, nemesi családok készíttettek maguknak komplett étkészleteket  Herenden, illetve sok esetben Herend ajándékozott meg ilyennel egy-egy uralkodót. Ilyen például a máig töretlen népszerűségnek örvendő Viktória minta, mely Viktória királynő részére készült. 

A Herendi porcelán sikertörténetének csupán néhány állomását jelentik a világkiállításokon – 1851-ben és 1862-ben Londonban, 1867-ben Párizsban, 1873-ban Bécsben, 1935-ben Brüsszelben és 1937-ben ismét Párizsban – nyert díjak.      
 
A magyar történelem viharai és politikai változásai számos kihívást jelentettek Herend számára is. Azonban a gyár kitartott és képes volt alkalmazkodni az idők változásaihoz, megőrizve hagyományait és kiválóságát.A második világháború utáni államosítások sokakat érintettek, és Herend sem volt kivétel. 1948-ban államosították a gyárat, amely ezt követően a FIM (Finomkerámiaipari Művek) tagvállalataként működött tovább. Azonban a herendi porcelánezekben az időkben sem veszítette el összetéveszthetetlen stílusát és minőségét.

Az 1981-es év jelentős mérföldkő volt a herendi porcelán történetében: ekkor váltak ki a Finomkerámiaipari Művekből, és lettek önálló vállalat. Ettől kezdve a Herendi Porcelángyár egyre inkább a nemzetközi piac felé fordult, és 1985-től már önálló külkereskedelmi jogokkal rendelkeztek.

Azonban a modernizáció korában sem feledkezkeztek meg a herendi porcelán múltjáról és hagyományairól. Bár a világ változott, a gyár hű maradt önmagához, és továbbra is a régi, klasszikus dísztárgyak és finom porcelánok gyártására összpontosítottak.

A Herendi porcelán varázsa valóban az örökségében rejlik. Azok a finom részletek, a tökéletesen kidolgozott formák és az egyedülálló stílus mindannyiunkat elbűvölnek, és egy időutazásra invitálnak bennünket a múltba, ahol a művészet és a kifinomultság uralkodik. 

A Herendi Porcelánmanufaktúra nem csupán egy vállalat, hanem egy egész korszak megtestesítője. Generációk nőttek fel Herendi porcelánon, és ez a hagyomány tovább él a mai napig. A gyár falai között a mesterek és alkotók olyan örökséget teremtenek, melyet a jövő generációi is tisztelettel fognak ápolni és átadni. Az évszázadok során a Herendi porcelán nem csupán tárgyakat jelentett, hanem életstílust és presztízst is. Egy Herendi tálalószekrényben vagy vitrinben nem csupán porcelán áll, hanem egy egész történet, mely az idők során épült és gazdagodott. A Herendi darabok nemcsak díszítik otthonainkat, hanem jelképeik is egy olyan művészetnek, melyet örökké értékelni fogunk.

A Herendi Porcelánmanufaktúra az innováció és hagyományok harmonikus egyensúlyát képviseli. Bár folyamatosan fejlődik és alkalmazkodik a változó világhoz, sosem feledkezik meg gyökereiről és azok értékeiről. Ez a megközelítés teszi lehetővé, hogy a Herendi porcelán továbbra is a legmagasabb minőségű és legkifinomultabb művészi alkotások közé tartozzon.

Tartalomhoz tartozó címkék: Herendi