Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hírek, érdekességek

Ajándékötletek díszdobozban

Ajándékötletek díszdobozban

A megfelelő ajándék kiválasztása nehéz feladat, de olykor még nehezebb megtalálni a hozzá illő csomagolást. Porcelán és kerámia tárgyaknál ez különösen igaz, hiszen ott a szépség mellett arra is kell ügyelni, hogy az ajándék egyben, törés nélkül jusson el a megajándékozotthoz. Most néhány olyan készletet mutatunk be, ahol a csomagolás gondja valamivel kisebb, mert az eredeti díszdobozukban kínáljuk őket webáruházunkban.

Porcelán mesék: Ősz Szabó Antónia

Porcelán mesék: Ősz Szabó Antónia

A porcelángyűjtés egyik hozadéka, hogy érdekel a múlt. A távoli és a közelebbi múlt egyaránt. Sokszor mikor végignézek a több száz figurámon, számtalan kérdés vetődik fel bennem, melyekre aztán keresem a válaszokat és ezzel remekül el tudok tölteni akár napokat is.
Porcelángyárak híres tervezői: Sinkó András

Porcelángyárak híres tervezői: Sinkó András

Az Iparművészeti Társulat 1935-ös kiállításán figuráival megjelent egy harmincas éveiben járó fiatal alkotó, Sinkó András. Kisplasztikái, talán a véletlen folytán, Zsolnay és Herendi porcelánokat bemutató vitrinek közé kerültek. A legjobb helyre ahhoz, hogy a figyelem középpontjába emeljen egy feltörekvő ifjú alkotót. Ez a figyelem nem is maradt el. Mattyasovszky-Zsolnay László és a gyár több vezetőjének annyira megtetszettek a munkái, hogy mind a 29 kiállított kisplasztikáját megvásárolták a pécsi gyár részére. Ezzel kezdetét vette egy nagyon szoros, több évtizedig tartó, rendkívül termékeny kapcsolat.

A Hollóházi gyár (nagyon) rövid története

A Hollóházi gyár (nagyon) rövid története

A már korábban említett hazai porcelángyár rangsorolásban (amit szerintem egyáltan nem kell megtenni, hiszen mindenkinek az a szép, ami neki tetszik) Hollóháza általában a harmadik helyre sorolódik a Herendi és a Zsolnay után, annak ellenére, hogy ez hazánk legrégebben alapított porcelángyára.

A Herendi Porcelángyár (nagyon) rövid története

A Herendi Porcelángyár (nagyon) rövid története

Amennyiben a hazai porcelángyárakat rangsorolni kell (nem kell!), akkor az első helyre mindig a Herendi került és kerül a mai napig is. Nemcsak ezért tartom azonban fontosnak írni róluk egy kis rövid bejegyzést, bár a mi készletünkben viszonylag kevés a Herendi.

A Zsolnay gyár (nagyon) rövid története

A Zsolnay gyár (nagyon) rövid története

A pécsi gyárat 1852-ben Zsolnay Miklós alapította, és legnagyobb fiának, Ignácnak adata. Sajnos Ignác egy bohém lelkületű fiatalember volt, így a vezetése alatt a gyár nem fejlődött, mi több, hanyatlásnak indult. Az elárverezéstől mentette meg a gyárat Ignác testvére, Zsolnay Vilmos 1865-ben.